Τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα ποσοστά αποταμίευσης αυξάνονται: Τι πρέπει να γνωρίζετε

2 Απριλίου, 2023 0 By admin
5/5 - (10 votes)

Σημείωση συντάκτη: Το Credit Karma αποζημιώνεται από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

 

Με τα επιτόκια να αυξάνονται και πολλές μεγάλες τράπεζες να πληρώνουν ελάχιστες αποδόσεις σε παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, μπορεί να χάνετε εάν τα χρήματά σας εξακολουθούν να βρίσκονται σε σταθερό λογαριασμό σε ένα μεγάλο ίδρυμα.

Χάρη σε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων από την Federal Reserve που ξεκίνησαν πέρυσι, μπορείτε πλέον να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου που κερδίζουν πολύ περισσότερους τόκους — με ορισμένες επιλογές να πληρώνουν ετήσιες ποσοστιαίες αποδόσεις ή APY 4% ή περισσότερο.

Τα γραμμάτια του Δημοσίου, οι λογαριασμοί χρηματαγοράς και τα πιστοποιητικά καταθέσεων αξίζει επίσης να εξετάσετε εάν αναζητάτε υψηλότερα επιτόκια.

Βασικά φαγητά: Με τα επιτόκια να αυξάνονται, εάν τα χρήματά σας βρίσκονται σε έναν βασικό λογαριασμό σε μια μεγάλη τράπεζα, πιθανότατα τώρα θα βρείτε άλλους λογαριασμούς που θα σας επιτρέψουν να κερδίσετε περισσότερα από τις αποταμιεύσεις σας.

Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά αποταμίευσης

Για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια — γεγονός που διατήρησε τα τραπεζικά αποταμιευτικά APY σχετικά χαμηλά. Αλλά μέχρι το τέλος του 2021, ο πληθωρισμός είχε εκραγεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σύντομα ανέστρεψε την πορεία της, ξεκινώντας μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων που είχαν σχεδιαστεί για να δροσίσουν την υπερθερμασμένη οικονομία.

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, μπορεί να εγκαταλείπετε χρήματα κρατώντας τα χρήματά σας σε έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Εδώ είναι τα μαθηματικά:

Εάν έχετε καταθέσει 1.000 $ σε έναν παραδοσιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου σε μια μεγάλη τράπεζα που πληρώνει το τρέχον μέσο επιτόκιο 0,35%, η κατάθεσή σας θα κερδίσει 3,50 $ κατά τη διάρκεια του έτους.

Αν βάλετε τα ίδια 1.000 $ σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης που πληρώνει ετήσιο ποσοστό απόδοσης ή APY 3%, θα κερδίσετε 30 $ κατά τη διάρκεια του έτους. Φυσικά, όσο μεγαλύτερο είναι το τραπεζικό σας υπόλοιπο, τόσο περισσότερα θα κερδίσετε.

Επιλογές εξοικονόμησης υψηλής απόδοσης

Η αναζήτηση για υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να υπερβαίνει τους λογαριασμούς ελέγχου και ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης. Ακολουθούν περισσότερες επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερα τους βραχυπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης.

  • Λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης — Συχνά διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, αυτοί οι λογαριασμοί μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλότερα APY από ό,τι θα βρείτε με τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
  • Λογαριασμοί υψηλής απόδοσης χρηματαγοράς — Ένας λογαριασμός χρηματαγοράς είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο μεταξύ ενός τραπεζικού λογαριασμού και ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου. Σας επιτρέπει να γράφετε έναν περιορισμένο αριθμό επιταγών κάθε μήνα και περιστασιακά να κάνετε χρεωστικές αγορές.
  • Γραμμάτια του Δημοσίου — Τα γραμμάτια του Δημοσίου είναι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που μπορείτε να εξαργυρώσετε για την ονομαστική τους αξία σε ένα έτος ή λιγότερο. Μπορείτε να αγοράσετε έντοκα γραμμάτια στο Διαδίκτυο απευθείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη διεύθυνση TreasuryDirect. Τα επιτόκια των εξάμηνων γραμματίων του Δημοσίου τον Φεβρουάριο του 2023 ξεπέρασαν το 4,85%.
  • Πιστοποιητικά καταθέσεων — Το CD είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός που σας πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο με αντάλλαγμα να κλειδώσετε τα χρήματά σας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Δείτε τις επιλογές μας για τους καλύτερους λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης.

Γιατί η εξοικονόμηση είναι σημαντική

Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστεί να βασιστείτε στις αποταμιεύσεις σας για να αντιμετωπίσετε μια απροσδόκητη δαπάνη, όπως μια μεγάλη επισκευή στο σπίτι, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο ή μια απώλεια εργασίας. Η εύκολη πρόσβαση σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα οικονομικά σας σε καλό δρόμο.

Τι να κάνω

  • Πόσο να κρατήσω σε ετοιμότητα – Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αφήσετε στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψετε τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης. Αλλά ακόμη και περίπου 1000 $ είναι μια καλή αρχή.
  • Πού να κρατήσετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης — Η ασφαλής αποθήκευση και η εύκολη πρόσβαση όταν τη χρειάζεστε είναι καθοριστικής σημασίας, επομένως ένας κανονικός λογαριασμός ταμιευτηρίου — ή ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης — μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας.
  • Πότε να το χρησιμοποιήσετε – Γενικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το ταμείο έκτακτης ανάγκης ως έσχατη λύση. Μπορεί να θέλετε να δημιουργήσετε οδηγίες για τον εαυτό σας σχετικά με το τι συνιστά οικονομική έκτακτη ανάγκη προτού χρειαστεί να το εκμεταλλευτείτε.